top of page

Kaikki alkaa mielenmaisemasta

Teema:

Johtaminen

Mistä tässä on kysymys?

Onko maailma parempi paikka siksi koska yrityksesi on olemassa? Tämä on kysymys, jonka Paul Polman esittää Netpositive -kirjassaan. Kun tämän kysymyksen äärelle pysähtyy, mahdollistuu mielenmaisema, jossa sanat kuten, kokonaisuuden optimointi, luontopositiivinen, sosiaalisesti oikeudenmukainen ja elämän kukoistusta tukeva toimintamalli ovat osa johtajan sanastoa. Mutta ennen kuin voimme puhua yrityksen toimintamallista, meidän tulee pysähtyä miettimään johtajuutta ja johtajan maailmankatsomusta.

Liiketoimintahyöty & case-esimerkki

”Menestyminen talouskisassa ei pitkällä tähtäimellä auta, jos koko pelikenttä murenee.” (Sitra/Suvielise Nurmi)

Euroopan Unioni on menossa kohti “regeneratiivisen eli uudistavan kasvun mallia, joka antaa planeetalle takaisin enemmän kuin siltä ottaa”. Markkinaympäristö muuttuu nopeasti tämän tavoitetilan mukaiseksi - ja tästä syystä kannattaakin ryhtyä jo nyt kehittämään aidosti luontopositiivisia liiketoimintamalleja, sillä vain niiden kautta on mahdollista rakentaa kestävää menestystä.


 

Case: Saara Kankaanrinta

”Kun ei asiassa tapahtunut tarpeeksi, päätimme perustaa siihen yrityksen.” (Saara Kankaanrinta, Luonnollisia ajatuksia, 2021)

Saara Kankaanrinta on yksi Itämeren tilaa edistävän Baltic Sea Action Group -säätiön perustajista, Luonnonvarakeskuksen johtokunnan varapuheenjohtaja sekä perustaja ja hallituksen jäsen useissa kasvuyrityksissä. Yksi hänen perustamistaan yrityksistä on kierrätyslannoitteita tuottava Soilfood. Se on malliesimerkki kasvavasta, kannattavaa liiketoimintaa tekevästä yhtiöstä, joka on syntynyt halusta tuottaa ratkaisuja maailman tilan parantamiseen – maailma on varmasti parempi paikka, koska tämä yritys on olemassa. Kankaanrinta painottaa ajattelussaan – ja tekemisessään – kokonaisuuksien ja luonnon toimintojen ymmärtämistä.

Aloita miettimällä näitä

  • Miten kuvailisit omaa maailmankatsomustasi?

  • Onko maailma parempi siksi että yrityksesi on olemassa? (Paul Polman)

  • Mitkä maailmankatsomukselliset tarinat pitävät yrityksesi kiinni menneen maailman toimintamalleissa ja mahdollisesti estävät lähtemästä luontopositiivisen muutoksen polulle?

  • Uskotko, että yritykselle on mahdollista yhtä aikaa tuottaa itselleen arvoa sekä saada aikaan positiivisia vaikutuksia niin yhteiskunnassa kuin luonnonkin kannalta?

Konkreettinen työkalu & lue lisää

Työkalu: Oman ajattelun ja liiketoimintahorisontin tarkastelu systeemitasolla

Harjoituksen tarkoituksena on tarkastella oman toiminnan tulevaisuushorisonttia systeemisellä tasolla "uudistava kiertotalous -silmälasit" päässä. Kysymyksiä on tarpeellista pohtia, ennen kuin aletaan miettiä varsinaista strategiaa ja konkreettisia tavoitteita, tämä harjoitus ikään kuin zoomaa ulospäin.

Työkalu, Johtaminen - Oman ajattelun ja liiketoimintahorisontin tarkastelu systeemitasolla
.pdf
Download PDF • 353KB

Lue lisää: Uskallatko visioida uudistavaa kasvua?

Kuuntele Regenerative Business -podcastia: Kaikki alkaa mielenmaisemasta - vieraana Saara Kankaanrinta

bottom of page